Integriteit op de werkvloer vormt de ruggengraat van een organisatie en staat centraal in het creëren van een betrouwbare en respectvolle werkomgeving. Maar wat houdt integriteit op de werkvloer precies in? In essentie is het een uitbreiding van integer handelen, waarbij individuen niet alleen handelen volgens hun eigen normen en waarden, maar ook in lijn met de normen en waarden van de organisatie waar ze deel van uitmaken.
Integer handelen betekent eerlijk, oprecht en consistent handelen volgens persoonlijke morele en ethische principes. Het gaat om het nemen van verantwoordelijke beslissingen, het erkennen van fouten en het respecteren van anderen, ongeacht de situatie of persoonlijke belangen. Integriteit op de werkvloer voegt hier nog een dimensie aan toe door de nadruk te leggen op handelen in overeenstemming met de normen en waarden van de organisatie. Principes zoals eerlijkheid, betrouwbaarheid, transparantie, respect voor collega's en klanten, het vermijden van belangenconflicten en het beschermen van vertrouwelijke informatie vormen de kern van integriteit op de werkvloer.
Het bewaken van integriteit op de werkvloer is van cruciaal belang om een gezonde en ethische werkomgeving te behouden. Desondanks kunnen er situaties ontstaan waarin de integriteit wordt geschonden. Enkele veelvoorkomende vormen van integriteitschendingen op de werkvloer zijn:
Veel conflicten kunnen professioneel worden opgelost, voordat deze tot een kritisch niveau escaleren.
De voornaamste reden voor verloop van medewerkers is te wijten aan een ongezond werkklimaat.
Met een vertrouwenspersoon bescherm je alle werknemers voor een vast tarief per jaar.
Wij staan altijd voor je medewerkers klaar en kunnen altijd binnen één dag aan contact voldoen.
De integriteit binnen je organisatie kun je waarborgen en bevorderen door een integriteitsbeleid te implementeren. Dit beleid begint met het vastleggen van de normen en waarden in een gedragscode of een gedragscode integriteit. Deze code fungeert als een leidraad voor gewenst gedrag binnen de organisatie en geeft richting aan de acties van medewerkers in verschillende situaties. Naast het opstellen van een gedragscode zijn er verschillende andere manieren om integriteit op de werkvloer te bevorderen:
Hoewel compliance en integriteit vaak in dezelfde context worden besproken, zijn het twee verschillende concepten die elk een unieke focus hebben binnen een organisatie. Compliance richt zich op het naleven van wet- en regelgeving, governancecodes, beleidsmaatregelen en standaarden. Het is gericht op het voldoen aan specifieke vereisten zoals anti-witwassen, anticorruptie, productveiligheid, cybersecurity en andere regelgeving die van toepassing is op de activiteiten van een organisatie. Compliance is essentieel om te voldoen aan externe eisen en om juridische en regelgevende risico's te beperken.
Integriteit daarentegen gaat verder dan alleen het volgen van regels. Het is een ethische houding die individuen aanzet tot het maken van moreel juiste keuzes, zelfs in afwezigheid van specifieke regels. Integriteit op de werkvloer omvat eerlijk en ethisch handelen en het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen acties. Het draait om het handhaven van hoge normen van gedrag, ongeacht externe voorschriften. Integriteit is van belang voor het opbouwen van vertrouwen binnen een organisatie en het bevorderen van een positieve werkcultuur.
Door het aanstellen van een vertrouwenspersoon integriteit investeer je als organisatie in het welzijn van je medewerkers en het handhaven van een integere bedrijfscultuur. Het is een stap in de richting van het bevorderen van integriteit op de werkvloer en het creëren van een werkomgeving waarin iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. De vertrouwenspersoon integriteit fungeert als een vertrouwelijk aanspreekpunt voor medewerkers die te maken krijgen met integriteitskwesties of ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, discriminatie, of seksuele intimidatie.
Als externe vertrouwenspersoon integriteit kan Eckcellent organisaties ondersteunen bij het vervullen van deze wettelijke verplichting. Onze deskundige en onafhankelijke vertrouwenspersonen bieden een neutrale en vertrouwelijke omgeving waarin medewerkers hun integriteitskwesties kunnen bespreken en waar nodig advies en ondersteuning kunnen krijgen.
Mocht je geïnteresseerd zijn of meer informatie willen ontvangen, neem dan gerust contact met ons op.